default-logo

Cum ne dam seama daca suntem timizi?

T

imiditatea este o problema pe care majoritatea celor care o au o considera extrem de grava. Este o trasatura de personalitate care duce la un comportamnt retras, la limitari si la frustrari. Poate sa fie confundata cu anxietatea sociala, insa este diferita, deoarece nu este o tulburare psihologica.

Timiditatea nu este de nevindecat si nu este atat de grava precum pare. Desi majoritatea oamenilor care sunt timizi stiu asta, pentru a-ti pune stampila de “persoana timida”, trebuie sa ai un anumit comportament si anumite simptome. Iti recomandam sa citesti si aceste aspecte principale ale timiditatii despre care am scris in articolul anterior.

Care sunt simptomele pe care le cunoaste o persoana timida

Un prim simtom ar fi aparitia disconfortului psihologic in public sau in relatiile cu alte persoane straine in general. Ori de cate ori iesi in oras cu prietenii, intr-un grup mai mare de oameni sau ori de cate ori ajungi sa vorbesti in public, simti un discomfort foarte mare.

Un alt simptom este concentrarea excesiva pe propria persoana. Analizezi fiecare detaliu ce tine de comportamentul tau si incerci sa gasesti o multime de probleme. Nimeni nu este perfect, iar cu cat esti frustrat de propriile defecte cu atat iti vine mai greu sa socializezi.

O persoana timida este preocupata de tot ceea ce face si este foarte tematoare atunci cand vine vorba despre parerea celor din jurul sau. Mereu se straduieste sa “dea” bine in fata celorlati in special in fata persoanelor destul de critice.

Poate cea mai neplacuta caracteristica a persoanei timide este faptul ca nu se simte demn de a fi iubit, nu se simte atractiv si crede ca nu este bagat in seama de cei din jurul sau. Acest lucru nu face altceva decat sa ii accentueze problema.

Ce efecte poate avea timiditatea asupra unei persoane

Daca esti timid, cu siguranta vei ajunge sa fii tot timpul in alerta, sa te temi de fiecare lucru negativ care ar putea sa apara in jurul tau si sa devii retras. Nu vei lua prea des initiativa si te vei simti mereu frustrat sau nelinistit.

Problema apare atunci cand se inainteaza in varsta deoarece o persoana timida ce trece de varsta de 25 de ani se trateaza mult mai greu. Dupa aceasta varsta timiditatea poate avea efecte negative asupra persoanei respective si anume: tinde sa se izoleze in special de societate, isi face o relatie amoroasa foarte greu, nu se poate integra usor la un loc de munca.

Cum se poate vindeca timidiatea

Din fericire, timiditatea nu este o boala si daca are doze mici poate sa fie chiar un avantaj. Aceasta problema sociala poate sa fie vindecata prin exercitiu. Daca vrei sa scapi de timiditate, tot ceea ce trebuie sa faci este sa incerci in fiecare zi sa te autodepasesti.

In functie de gradul de timiditate care te defineste, poti incerca sa vorbesti cu cat mai multe persoane pe care nu le cunosti, poti incerca sa vorbesti in public si poti incerca sa te autocritici. Autocritica poate sa fie ca o adevarata pastila pentru oamenii timizi, deoarece ajuta la destinderea atmosferei si la constientizarea faptului ca nicio problema personala nu este atat de grava incat sa te faca sa te inchizi in carapace.

Nu in ultimul rand, evita sa privesti timiditatea ca pe o boala. Aceasta stare poate sa fie chiar avantajoasa, in conditiile in care oamenii timizi sunt vazuti foarte bine de cei din jurul lor si daca reusesc sa isi depaseasca conditia pot sa se bucure de mult mai multe calitati si de o constientizare de sine mult mai bine dezvoltata decat in cazul oamenilor care nu au suferit niciodata de timiditate.

Recomandari

Despre timiditate, cateva lucruri principale Inainte de a incepe sa tratam timiditatea trebuie mai intai sa o cunoastem foarte bine in cele mai mici detalii. O sa va prezentam in mare cateva cauz...
  1. Ioana Reply

    Eu am observat la mine ca daca nu socializez o perioada de timp prea mult si stau mai mult in casa devin mai timida apoi cand ies. Iar daca ies mai des si socializez nu mai am probleme de timiditate… este normal ?

  2. Sergiu Reply

    Eu am 29 de ani si sunt foarte timid, nu pot sa vorbesc cu o fata ca incep sa ma balbai si ma inrosesc vizibil. Din aceasta cauza nu am nici o relatie, ma mai pot trata? Sunt disperat…

Lasa un comentariu

*