default-logo

Despre timiditate, cateva lucruri principale

Cu totii stim ce este timiditatea. Unii dintre noi o cunosc foarte bine, din punct de vedere personal, in timp ce altii doar au luat contat cu oameni timizi. Timiditatea este o manifestare umana aparuta in urma unor factori externi. Persoanele timide sunt nesigure in raport cu cei din jur, evita situatiile in care cred ca nu s-ar descurca si stau intotdeauna in propria banca.

Unii oameni se nasc timizi, in timp ce altii devin pe parcursul vietii timizi. Timiditatea nu este o alegere, acest lucru fiind foarte sigur. Timiditatea poate fi o consecinta a factorilor externi, care isi pun amprenta asupra copilului, de la educatie pana la afectiunea primita de la parinti, fiecare detaliu conteaza si poate sa decida daca adultul va deveni introvertit sau extrovertit.

Din pacate, intr-o societate in care comunicarea este cheia unor reusite foarte mari din punct de vedere personal, timiditatea este un real handicap, asadar, cei care sufera de o astfel de problema trebuie sa gaseasca solutii cat mai bune pentru a o rezolva.

Cum se poate trata timiditatea

Un prim pas petru a trata timiditatea este de a nu o privi ca pe o boala. Timiditatea NU este o boala, ci pur si simplu o conditie psihica, ce poate sa fie depasita. Pentru a o depasi, exista cateva sfaturi ce te pot ajuta:

Comunica mult

Timiditatea apare de multe ori in cazurile unde exista lipsa de comunicare cu alte persoane. Forteaza-te intotdeauna sa comunici cu cei din jurul tau, pana in momentul in care acest lucru devine o obisnuinta.

Comunicarea poate sa fie online, pe forumuri si site-uri de socializare sau, cel mai bine, poate sa fie live. Comunica cat mai mult cu colegii de munca, incearca sa cunosti persoane noi si ai mereu in minte faptul ca trebuie sa socializezi.

Nu te teme de esec

O caracteristica principala a omului timid este faptul ca se teme foarte tare de esec. Orice actiune care prezinta posibilitatea de a fi un esec se transforma intr-un chin. Incearca sa te fortezi sa nu te mai temi de esec si de parerea celor din jur, pentru ca doar in felul acesta poti descoperi ca orice esec poate sa fie constructiv si orice critica poate sa fie extrem de buna.

Aici putem face referire si la teama de respingere, aceasta apare in urma mai multor esecuri in a socializa cu diferite persoane. Incercati sa nu mai va lasati afectati de respingerea din partea altor persoane.

Utilizeaza tehnici

Pentru a scapa de timiditatea foloseste-te de tehnici pentru a depasi emotiile puternice. Exista o multime de tehnici care te ajuta sa depasesti emotiile. Una dintre ele este prin localizarea locului in care simti emotia si incercarea reducerii simptomelor fizice. Respiratia adanca poate sa te ajute sa scapi de orice emotie.

O sa va prezentam in urmatoarele articole acest lucru in detaliu, vor exista multe articole ce includ tehnici in acest sens. Acestea pot fi mai mult decat utile pentru toti cei care sufera de timiditate. Daca sunt puse in practica, aceste tehnici pot fi de mare ajutor, indiferent ce implica.

Evita sa mai fi perfectionist

Oamenii timizi tind sa fie perfectionisti si sa se auto critice. Acest lucru sporeste si mai mult starea de anxietate. Nu fii chiar atat de perfectionist si incearca sa eviti ideea de a controla totul.

Recomandari

Cum ne dam seama daca suntem timizi? Timiditatea este o problema pe care cine o are o considera extrem de grava, iar cine nu o are considera ca se poate trece foarte usor peste aceasta. H...
  1. Andreea Reply

    Perfectionismul are avantaje dar si dezavantaje, unul din acestea fiind aparitia timiditatii. Interesant articol, se prezinta pe larg, asteptam articolele urmatoare cu mare drag 😀

Lasa un comentariu

*